_vs120_ 2011.12.18. 19:48

Számadás

Valahonnan el kell indulni, kellenek szilárd pontok, ha tetszik: kapaszkodók, amik mentén elhelyezhetjük sorsunkat. És nem, nem érdekelnek a nagyvilág különböző gazdasági makroadatai, aki ismeri őket, pontosan tudja, hogy mennyire hazugak. Nekem világos, könnyen érthető, ökölcsapás egyszerűségű számok kellenek. Kikerülhetetlen tények, hogy utána kikerülhetetlen kérdéseket lehessen feltenni - saját magunknak.

Pár egyszerű adatot egy kis táblázatba ki kell gyűjteni az elején:

Emberiség lélekszáma (2011) 7.000.000.000 fő
Földfelszín területe 510.072.000 km2
Szárazföld területe 148.939.100 km2
Egy főre eső földterület 0,0212 km2 = 2,12 ha
   
Európa lakossága 731.000.000 fő
Európa területe 10.508.000 km2
Egy főre eső földterület 1,44 ha
   
Amerikai Egyesült Államok lakossága 308.792.000 fő
Amerikai Egyesült Államok területe 9.926.630 km2
Egy főre eső földterület 3,21 ha
   
Oroszországlakossága 142.008.000 fő
Oroszország területe 17.075.200 km2
Egy főre eső földterület 12,02 ha
   
Magyarország lakossága 9.964.000 fő
Magyarország területe 93.030 km2
Egy főre eső földterület  0,93 ha

 

Ezek pofonegyszerű adatok, nincs mit vitatkozni rajtuk. Egy fontosnak vélt szempont alapján rangsorolnám a fent látottakat: egy főre eső földterület:

1. Oroszország 12,02 ha
2. Amerikai Egyesült Államok 3,21 ha
3. Európa 1,44 ha
4. Magyarország 0,93 ha

 

Maradjunk még mindig a számoknál. A világon átlagosan 2,12 ha terület jut egy embernek. (Valójában ennél valamivel kevesebb, mert az ásványi szükségletünket kivéve csak a biológiailag aktív terület mérvadó.) Ezen a területen kell kitermelni az élelmezésünkhöz szükséges mennyiségű élelmiszert, a melegen tartásunkhoz szükséges energiát, a fejünk felett lévő ház építési és fenntartási anyagköltségeit, a közlekedésünkhöz szükséges energiát, a ruházkodásunkat, és az összes ingóságunkat mobiltelefonostul "high-tech"-estül. Furcsa elképzelni, hogy az életem elfér egy 200x106 méteres telken.

Valóban elfér??? Milyen esetben fér el??? Nézzük csak még egyszer a táblázatunkat! Még ha el is férne egy átlagos magyar ember élete 2,12 hektáron, akkor is, nekünk messze nincs annyi! Nekünk még egy 100x100-as telek se jut fejenként!

Sok okos számolással ki lehet kalkulálni, hogy mibe kerül az életünk, mekkora területen van megtermelve az, amit elfogyasztunk. Természetesen ahány fajta számolás, annyi végeredmény. Nem is érdekelnek a pontos számok. A nagyságrend fontos, amiből kiderül, hogy 4-8 ha átlagos területet foglalunk el a földről. Honnan van az 1 hektáros fejenkénti területünkhöz még 3-7 másik? Hogyan csináljuk, hogy kb. 5x annyi területről szerezzük be a létezésünkhöz szükséges javakat, mint amennyi területünk összesen van? Vagy ne csak Magyarországról beszéljünk, hanem egész Európáról! Honnan szerzi be a színvonalának fenntartásához szükséges többi földterület javait?

Nincs trükk, nincs varázslat. A történelem során felhalmozott gazdasági előnyünket, a technikai fejlettségünkből adódó különbségeket használjuk, hogy kvázi kizsigereljük a világ többi részét. Ez valószínűleg remekül működött hosszú ideig. Azonban a világ többi része ma már semmilyen szempontból nincs elmaradva Európával szemben. Zseniálisan egyszerűen tartottuk fenn továbbra is a látszatot, ennek neve: HITEL. Miután minden tartalékunkat, és előnyünket feléltük (lefaragták), a pénzügyi tranzakciók bonyolult tengerében elkezdett áramolni a felügyelhetetlen pénz, forrásokat és nyelőket kijelölve. És a pénz, kegyelmet nem ismerve az egykori hűbérurak kezéből volt hűbéreseikhez került. Ma már Európa könyörög kínai alamizsnáért, befektetésért. Semmi másra nem vagyunk jók, csak piacnak, áruemésztő helynek.

Ne legyenek kétségeink! Egyetlen célja a világnak Európával az, hogy amikor már az európai bankok, gazdaságok és államok pénzét kiszívták, a lakosság maradék tartalékát is kiszívják vásároltatás formájában. Pörgetni kell a gazdaságot, és most mi az ázsiai piacot pörgetjük, hogy ne ők omoljanak össze hamarabb, hanem mi. Lám, a hűbéresek kamatostul benyújtják most a számlát az elmúlt évszázadokért. Európa haldoklik.

Ennek fényében talán különösen veszélyesek lehetnek a fenti számok. Az óra könyörtelenül jár, és hamarosan elérkezik az idő, amikor mindenki csak addig nyújtózkodhat majd, ameddig a saját takarója ér. És az európai takaró bizony piszok rövidre lett szabva! A magyar takaró meg nem is létezik.

Hogyan tovább? Mit kell tennünk a fejenkénti 0,93 hektár földünkkel (amihez ráadásul semmilyen tenger nem tartozik, így el vagyunk zárva minden további élelemtől, ami a tengeren gyűjthető...) ? Túlélheti-e egyáltalán a tízmillió magyar a következő válságot? Vagy sokkal kegyetlenebb és valószínűbb kérdések:

- Mi alapján lesz kiválasztva az a 3-4 millió, aki életben maradhat? Háború? Betegség? Éhezés? Diktatúra?

- Ha mégis mindenkit életben akarunk tartani, milyen minőségű élet lesz az? Nem kívánjuk-e majd inkább a halált?

Ezekre a kérdésekre keresem a válaszokat. Praktikus válaszokat. Túlélési jegyzeteket. Élni akarok. Mindenáron.

Az evangéliummal búcsúzom:

"Akkora lesz a gyötrelem, amilyen még nem volt a világ kezdetétől mindmáig és nem is lesz. ... Akkor, ha ketten lesznek a mezőn, az egyiket fölveszik, a másikat otthagyják. Ha két asszony őröl a malomban, az egyiket fölveszik, a másikat otthagyják. Legyetek hát éberek, mert nem tudjátok, melyik órában jön el Uratok."

A bejegyzés trackback címe:

https://identity.blog.hu/api/trackback/id/tr213473725

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

whoamiohmy 2012.03.27. 00:06:54

Bravo, reg olvastam ennyire jo blogot. Gratulalok hozza. Örülök, hogy rajtam kivül meg mas is osztja ezt a velemenyt, es nem az összeesküves-elmeletekkel probalja megmagyarazni, hogy mi törtenik mostanaban a vilaggal.

A nepsürüsegre alapozott gondolataid külön figyelmet erdemelnek. Talan meg annyit: erdemes azon is elgondolkodni, mekkora nepsürüseget lehet fenntarthatoan eltartani. Molnar Geza munkassagat valoszinüleg ismered. Nos, az ö irasai alapjan Magyarorszagon utoljara a 18. szazadban voltak meg a fenntarthato gazdalkodas (arteri fokhalaszat es gyümölcstermesztes) fizikai feltetelei. A nagy folyoszabalyzasokkal gyakorlatilag kizartuk, hogy egy ilyen rendszerbe vissza tudjunk lepni (legalabbis a következö nehany szaz even belül).

Mekkora volt a nepsürüseg ekkoriban Magyarorszagon? 1786-ban volt egy nepszamlalas, ami kb. 35 fö/km2-es eredmenyre jutott. Ennek ma valoszinüleg csak a töredeke lenne fenntarthato olaj nelkül, hiszen az orszag ökologiai allapota azota sokat romlott. Szerintem 5-10 fö/km2 egy korrekt becsles. Ma 117 fö el Magyarorszagon negyzetkilometerenkent.

Vagyis a 3-4 millio helyett lehet, hogy 3-400 ezer se fog eletben maradni. A termeszetnek van egy olyan szabalya, hogy egy nagysagrend mennyisegbeli valtozas mar minösegbeli valtozast von maga utan. A nepesseg 10-ed reszere törtenö csökkenese ezek alapjan valoszinusithetö, ha valoban minösegi valtozast feltetelezünk a gazdalkodas modjaban (fenntarthatatlanbol fenntarthatoba, ami elöbb vagy utobb mindenkeppen bekövetkezik).

U.i.: Elnezest az ekezetek hianyaert, nemet eszközröl irok.

_vs120_ 2012.03.27. 07:32:11

Kedves János!

Ha egy csapásra elvágnák kicsiny országunkat a külvilágtól, akkor hajlok rá, hogy elképzelhető lenne a Te verziód a létszámot (népsűrűséget) illetően. Valószínű, hogy abban az esetben szinte bármelyik európai "nyugati kultúra" hasonlóképp póruljárna. Az 50-60 napnyi élelemkészlet szinte semmire nem elég, átállni öntermelésre meg ugyebár csak következő szezonra lehet - hiányzik tehát 10 hónap a túlélésből. Azt hiszem a fa kérgét is megennénk... (Természetesen már a halottaink elfogyasztás után!)
Mindazonáltal remélem, hogy a világ nem ilyen egycsapásra fog fordulni. Az okosok mindent mindig túlhúznak, mindent késleltetnek, minden lufit pattanásig fújnak. Az érdekhálók mindig olyan szövevényesek, hogy nem egyszerre omlik össze minden. Ettől remélem, hogy lesz idő megszokni, átállni. Mondjuk lesz rá 2-3 év, amit ha okosan használunk, akkor túl nagy gond nem lehet.
Én hiszem, hogy az 1800-as évek eleji létszámot fenn lehet tartani. Valóban sokkal rosszabb az ország jelenlegi öko-helyzete, ezt 200 év furfangjával és tapasztalataival pótolhatjuk. Mert azért valljuk be, hozadéka is volt ennek a kétszáz évnek. Nem csak olajat termeltünk ki, hanem megismertük pontosabban az emberi testet, a szükségleteit, és hasonlóképp a föld és a természet körforgását is képletszerűen tudjuk. Ez mindenképp felhasználható.
Én azt gondolom, hogy csak egyetlen kérdés van: Mit szeretnénk jobban: éhezni vagy fázni? - ettől függően kell az országot alakítani.
Molnár Géza munkáját részben ismerem. Őszintén remélem, hogy lesz idő, amikor elmondhatja, hogy végre megcsináltuk az ártéri gazdálkodást! Nem olyan nagy durranás a gátakat lerombolni, nem is kell mindenhol. Ennek technikai akadálya nincs, csak politikai. (csak... sajnos...)

whoamiohmy 2012.04.14. 11:44:43

@_vs120_:

Ne felejtsd el, hogy az összeomlás jórészt nem azért fog bekövetkezni, mert technikailag nem tudnánk a problémáinkat megoldani (ahogy a problémák sem azért keletkeztek, mert nem lett volna technika a természettel összhangban élni), hanem azért, mert az emberek olyanok, amilyenek.

A fosszilis tüzelőanyagok kimerülése és az ezáltal előidézett gazdasági romlás már 40 éve ismert probléma (az első, igazán jó könyv a témában a Limits to growth 1972-ből), sőt, az establishment (az "elit", ha úgy tetszik) részéről meghatározó narratíva volt Carter elnök idején. Olvasd el, nézd végig ezt a beszédet. Hihetetlenül jó:

Address to the Nation on Energy, 1977 április 17:

millercenter.org/president/speeches/detail/3398

Ezt végighallgatva engem két dolog rémített meg.
1. Az Egyesült Államokban Kennedy óta csak az lehet elnöki program, amire a military-industrial complex "rábólint" (ezt már Eisenhower elmondta az 50-es években). Tehát az USA teljes tőkés nagykutya rétege kiállt a Carter-féle narratíva mellett. A váltás ennek ellenére nem sikerült, hiszen a Carter után következő elnök (Reagan) már semmi mást nem csinált, mint hatalomra juttatta azt a korporatokráciát, melynek a mai napig feladata, hogy a világ bármely országát szétrombolhassa és kifoszthassa, hogy az USA energiaellátását biztosíthassa. Tekintve Reagan elsöprő fölényét a választásokon, nem beszélve arról, hogy azóta is a legnépszerűbb volt amerikai elnök, én úgy gondolom, a váltás az emberek általános hozzáállásán bukott meg. Az elit tehát megpróbálta, de nem ment a dolog, mert az emberek nem voltak hajlandóak elfogadni a váltással együtt járó stagflációt (a hetvenes évek nagy gazdasági nyűgjét).

2. Ámulatba ejtő, hogy mindaz, amiről Carter beszél, TÖKÉLETESEN megvalósult mára az USA-ban, csak éppen sokkal súlyosabban, ahogyan ő előre vetíti. Ehhez képest az energetikai-ökológiai narratíva az azóta regnáló elnököknél maximum érintőlegesen jelent meg (lásd Al Gore filmjét Clinton idejéből), Obama is csak választási ígéretként lengette meg a zöld forradalmat, de gyakorlatilag nem csinált semmit. Carternek még volt ereje, elszántsága és valenciája tenni is valamit: az elnöksége során 4 év alatt 25%-kal csökkentette az USA olajimportját. 1977-ben az USA kb. a teljes olajfelhasználásának 1/3-át importálta, ma ez az arány több, mint 2/3. MINDEN szempontból szarabbul állunk, mint 1977-ben, ehhez képest a vezetőink erejéből maximum üres frázisokra futja. (A kedvencem a fenntartható fejlődés: el kéne már jutni odáig ésszel, hogy NINCS fenntartható fejlődés, maximum fenntartható VISSZAfejlődés van, vagyis olyan gazdasági leépülés, amiben a társadalom alapvető funkcióit talán nem veszítjük el. De erről senki nem mer beszélni.)

Ezek alapján én azt látom, hogy az összeomlás nem technikai, hanem EMBERI probléma: az emberek egyszerűen bármilyen magyarázatot szívesebben elfogadnak, mint ami a valóság: csökkenteni kell az életszínvonalat és vele együtt az ökológiai lábnyomot, népességet, mindent és kész. Nincs más megoldás. Nincs technológiai "hopium", ami majd mindent megold. A pszichológiában ismert, hogy elháríthatatlan veszteségélmény (pl. halálos betegség diagnózisa) esetén az elfogadásig 5 stáción keresztül jutunk el:
1. Tagadás
2. Alkudozás
3. Harag
4. Depresszió
5. Elfogadás

A világ az elmúlt kb. 10 évben (911 volt a globális fordulópont) jutott el a tagadástól az alkudozásig. Kb. 10 éve az emberek már ÉRZIK, hogy a folytonos növekedési paradigmával valami nincs rendben, ennek a jelei már tagadhatatlanok. Most tehát elkezdtünk alkudozni. Ez tulajdonképpen semmi mást nem jelent, mint alternatív narratívák megjelenését az uralkodó értelmező paradigmával (folytonos növekedés) szemben. Ezt manapság úgy hívják, hogy összeesküvés-elméletek. Észrevetted, hogy mennyire szárnyra kaptak ezek? A soron következő reakció a harag, ami szerintem a depopuláció gyakorlati lefolytatását is jelenti. Az emberek haragjukban pártokra, csoportokra oszlanak, majd ezek a csoportok elkezdik egymást módszeresen irtani, illetve nemes egyszerűséggel megenni. Észrevetted, Magyarországon mennyire felerősödött az antiszemitizmus és a cigányellenesség mostanában?

Ha túléljük a harag korszakát, onnan már lehet mire építkezni, a depressziót túl lehet élni, csak legyen az embernek miért élni. Az elfogadás már értelemszerűen egy új korszak hajnala lett. Az atomfegyverek árnyékában nem vagyok benne biztos, hogy el fogunk jutni idáig.

A végére még egy gondolat. Arról beszélsz, hogy az 1800-as évek elejei népességet fenn lehet majd tartani, ha hazánk nem lesz teljesen izolálva a többi országtól. Nos, szerintem biztos, hogy teljesen izolálva lesz, ugyanis:

Azt ne felejtsd el, hogy a jelenlegi globális termelő-gazdasági rendszer egyik alapvető eleme a logisztikai hálózat. A teljes energia-felhasználásunk 40%-át csak erre használjuk el. Ha elfogadjuk, hogy az összeomlás egyik legfontosabb eleme az energetikai krízis, akkor ennek az első kétségbevonhatatlan jele az lesz, hogy összeomlik a globális piac, mivel a mögötte álló logisztikai hálózat működtethetetlen lesz. A helyzet az, hogy a jelenlegi technikai alapokon 3:1-hez alatti EROI aránnyal nem lehet működtetni egy logisztikai rendszert:

www.mdpi.com/1996-1073/2/1/25/pdf

Az olaj jelenlegi EROI aránya 10:1-hez, és sajnos jelentős ütemben csökken. Elvileg elképzelhető egy más energiaforrásra épülő rendszer, csakhogy ez a rendszer jelen pillanatban nem létezik, maximum bizonyos elmei, és azok is nem a kellő számban. (Elektromos autó és villanymozdony például már van, de nagyon kevés van belőlük, no de elektromos kamion? Elektromos teherszállító hajó? Elektromos repülő?)

Tehát az összeomlás azzal fog járni, hogy eltűnik a globális kereskedelem. Most úgy tűnik, hogy az összeomlás más és más országokban más és más időpontban fog beköszönteni (Líbiában, Irakban és Egyiptomban pl. már megtörtént az összeomlás, Szíriában éppen most történik, Iránban most kezdődik), nem kis részben azért, mert az USA a "demand destruction" (keresletrombolás) tevékenységét végzi, vagyis szétveri azokat az országokat, amik stratégiai jelentőségű fogyasztók, illetve jelentős erőforrás-tartalékokkal rendelkeznek, így biztosítva, hogy ő maga tovább élvezhesse ezeket a tartalékokat. A globális termelő-fogyasztó hálózatnak azonban vannak országai, amiket nem lehet szétrombolni anélkül, hogy a rendszer bele ne roppanna (pl. Kína, aki ugye maga is az egyik legnagyobb fogyasztó - ha őket kiütöd, kiütöd az ipari termelés kb. 80%-át). Magyarország valószínűleg nem a közeljövőben esik majd át az összeomláson, viszont nem is lesz az utolsók között ebben a folyamatban. Ha ez megtörténik, csak arra számíthatsz, amit kb. 50 km-es körzetben meg tudsz termelni - ez pedig nagyon kevés lesz. Én ezért vizionálom az 5-10 fő/km2-re történő depopulációt.

Feco007 2013.01.12. 14:29:06

-A Durva világ jön cimű előadásban a legpozitívabb példa Kuba, ahol nem halt meg senki. Ott az arányszám 0.98 ha/fő adhat ez némi bizakodásra okot??

-Az aquaponia megoldás lehet?? A debreceni srác 6 perces kisfilmje a Youtube-on számomra figyelemre méltó a maga egyszerűségével/nagyszerűségével megspékelve azzal, hogy a halak szívesen esznek állati eredetű trágyat (csirke,disznó)igy beépíthető a körfolyamatba??? csak az arányszám nem ismert számomra, nevezetesen hány csirke tart el hány halat?

_vs120_ 2013.01.12. 21:06:13

@Feco007:

Igen, első látásra Kuba jó példának tűnik. Izolált, kereskedelmileg és politikailag elszigetelt, és mégis "virágzik". Két dolgot emelnék ki:
- 1. Kuba is jelentős fosszilis energiahordozó felhasználó. A CUPET épp egy éve kezdte el hivatalosan a tengerparti olaj kitermelését. (Tavaly januárban érkeztek meg a baráti Kína által gyártott Skarabeo 9-es fúróhajók.) A lényeg, hogy nekik egy Magyarországnál nagyobb méretű mélytengeri olajmezőjük van.

- 2. Az élelem terén sem vagyunk egy súlycsoportban, míg Kubához óriási területű tenger tartozik. Ez az általuk felhasználható élelem mennyiségét gyakorlatilag végteleníti hozzánk képest.

Az aquapónia egyébként valóban jópofa dolog. Fenntartható körfolyamattá varázsolhatja a konyhai kiskertet. A természet nagyban is így működik, ezért ettől több élelmünk nem igazán lesz.
süti beállítások módosítása